Redu

HET BOEKENDORP

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was Redu een uitgestorven dorp. Veel gezinnen waren weggetrokken, omdat er in de landbouw niets meer te verdienen viel. Schuren en stallen stonden leeg; in de school werden er maar twee lokalen gebruikt. Stedelingen maakten van de lege woningen een tweede huis om in de weekeinden en de vakanties te genieten van de rust en de prachtige omgeving. Zo ook Noel Anselot.

Op reis met zijn Engelse vrouw Joan had hij in Wales Richard Booth leren kennen. Die was ruim tien jaar daarvoor aan een experiment begonnen, dat overal ter wereld navolging zou vinden. Richard Booth had namelijk in zijn geboortestadje Hay-on-Wye, waar ook veel leegstand en werkeloosheid was, de voormalige brandweerkazerne en de vroegere bioscoop en later zelfs het kasteel gevuld met rekken vol tweedehands boeken. Daar kwam veel volk op af. Collega-boekhandelaren gingen zich ook in het stadje vestigen en de plaatselijke economie bloeide op.

Enthousiast gemaakt door Richard Booth begon Noel Anselot plannen te ontwikkelen om van het landelijke Redu ook een boekenparadijs te maken. Met steun van de toenmalige burgemeester Léon Magin, van de plaatselijke kunstenaar Henri Lambert, van de radio-journalist Gérard Valet en van vele anderen werd er tijdens de paasdagen van 1984 de eerste openluchtboekenmarkt in de Ardennen georganiseerd. Een enorm succes! Enkele boekhandelaren huurden of kochten lege gebouwen om te kijken of ze het zomerseizoen konden halen. Dat lukte. Het werd een goede zomer.

Ook kwam er een papiermaker, een boekbinder en een kalligraaf; het aantal eet- en drinkgelegenheden breidde zich uit. Er kwamen weer jonge gezinnen wonen. Het dorp was tot leven gewekt. Gaandeweg vestigden zich nog meer antiquaren in het dorp en zo werd Redu het eerste boekendorp op het Europese continent. Een fraai voorbeeld van milieuvriendelijk, ruraal en cultureel toerisme!